AŞKSIN SEN

AŞKSIN SEN

4 Şubat 2012 Cumartesi

KEYİFLİ BİR HAFTA SONU

SÜREYYA OPERASI



Güzel bir hafta sonu geçirdik önce

SÜREYYE OPERASINDA  "Bremen mızıkacıları" adlı çocuk operasını izledik. Kuzey daha öncede bir çok kez tiyatroya gittiği için yadırgamadı ancak opera olmasının tadı bir başka idi, müzik ses kalitesi süperdi tabi efsane Sureyya Operasında izlemek ise benim için ayrı bir keyifti.

Kadıköy'ün 80 yıllık tarihi Süreyya Binası,  Anadolu yakasının ilk, Türkiye'nin ise altıncı opera binası olarak sanatseverlerle buluştu.

İstanbulluların ve özellikle Kadıköylülerin anılarında yıllarca Süreyya Sineması olarak yer eden Kadıköy'deki Süreyya Binası, Kadıköy Belediyesi'nin iki yıllık titiz çalışmasıyla 80 yıl aradan sonra Kadıköylüleri opera ile buluşturdu. Kadıköy'ün en güzel tarihi binalarından olan Süreyya Binası'nın tarihi 80 yıl öncesine dayanıyor. Bina, Kadıköy Bahariye Caddesi'nin en güzel noktasında, 1924 yılında Süreyya İlmen (Paşa) tarafından yaptırıldı. Kadıköy'de şehrin kültür hayatını çağdaşlaştırmak ve zenginleştirmek için müzik ve sahne sanatlarına uygun bir bina yapmaya karar veren Süreyya Paşa, yapımına giriştiği binayla ilgili anılarında, binayı yaparken sinema, tiyatro ihtiyacını karşılamakla beraber, Kadıköy'e bir şeref vermeyi de düşündüğünü belirtir. Paşa, inşaatı üç yıl süren ve 6 Mart 1927 tarihinde bitirilen binayı yaptırırken, konser, konferans, dans, balo, çay, nişan-düğün gibi sosyal ihtiyaçları da karşılayıcı bir bina tasarladığını anlatır. Bu amacını gerçekleştirmek için de binanın estetik olması, tüm tiyatro ve opera ihtiyaçlarını karşılaması, örnek olarak gösterilmesi için Avrupa ülkelerinde bulunan ünlü tiyatro ve opera binalarını gezer. Böylece Süreyya İlmen Paşa, fuayesini Paris'in Şanzelize (Champs Elysees) Tiyatrosu'nun fuayesinden, iç bölümlerini ise Alman tiyatrolarından örnek alarak tasarlar ve adını verdiği Süreyya Sineması
ve Operası'nı yaptırır. Süreyya Paşa, opera temsillerine uygun bir bina yapmayı amaçlasa da sahne bölümü yapılamadığı, gerekli teknik donanım, kulis, sanatçı odaları ve benzer mekânlar tamamlanamadığı için Süreyya'da hiç opera oynanamaz. Ancak bir sebep de o dönemde opera oynayacak yetişkin sanatçı bulunmayışıydı. Bu nedenle bina hep kültür sanat hayatımıza "sinema" olarak yerleşti ve son döneme kadar da Süreyya Paşa'nın torunları tarafından sinema olarak işletildi. Süreyya Paşa'nın girişimiyle burada opera gösterileri düzenlemek için kurulan Süreyya Opereti Topluluğu da temsillerini Süreyya Binası tam olarak bitirilmediği için gösterilerini hep Beyoğlu'ndaki Fransız Tiyatrosu ile Kadıköy'deki Apollon Tiyatrosu'nda sahneledi. Süreyya Binası, o dönemin koşullarında, Kadıköy'e müstesna bir mimari eser olarak şehir hayatına katıldı. Böylece Süreyya Paşa'nın ilk başta binayı yaparken gerçekleştirmeyi düşündüğü "opera" amacı kısmen gerçekleşmiş oldu ( http://www.denizce.com/sureyya_opera.asp)
RETTO CAFE  



Daha sonra KİDS CORNER'a ÖĞLE  yemeği için gittik. çocuklu aileler için tavsiye edilebilir bir yer, siz yemeğinizi yer ken çocuğunuz oyun ablaları ile gözünüzün önünde oynutyor sizde rahatca yemek yiyebiliyorsunuz. Ancak servis çok yavaş

Hiç yorum yok:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Related Posts with Thumbnails