AŞKSIN SEN

AŞKSIN SEN

10 Şubat 2012 Cuma

BİLİME KATKI

Tubitak destekli bir projede yer aldık ve almaya devam edeceğiz. Projenin asıl hedefi ikiz çocukların dil gelişimi, ancak bunun için prematüre tek çocuklar ve prematüre olmayan aynı yaş gruplarıda incelemeye alınıyor.
Proje TUBITAK tarafından desteklenmekte aynı zamanda kullanacak  malzemeler İstanbul Bilgi Üniversitesi Etik Kurulu tarafından onaylanmı.
Hedef ikizlerdeki dil gelişiminin geri olmasının nedenlerini bulmak. Nihan Hanım şöyle diyor;

Başka dilleri edinen çocuklar üzerine yapılan çalışmalar ikizlerin daha geç konuşmaya başladıklarını ve daha uzun süre eksik konuştuklarını göstermektedir. İkizlerin geri kalması, erken ya da düşük kilolu doğmuş olmaları vb. biyolojik sebeplere ya da birbirlerinden olumsuz yönde etkilenmeleri, konuşmak için yeterli fırsatları olmaması vb. psikososyal sebeplere bağlanmaktadır. Türk anne babalardan duyduğumuz kadarıyla Türkçe edinen çocuklar da başka dilleri edinen çocuklarınkine benzer zorluklar yaşamaktadırlar ancak tam olarak hangi alanlarda ve tam olarak gelişimlerinin hangi aşamasında zorluklar yaşadıkları dilbilimsel olarak incelenmemiştir. Bu çalışma ikizlerin dil gelişimi konusunda daha fazla bilgi sahibi olmamızı sağlamak için yapılmaktadır.
 
 
Bize faydası ise, Kuzey'in prematüre olması sebebi ile aynı yaş grubundaki diğer prematüre çocuklar ve prematüre olmayanlar arasındaki yerinin belirlenmesinde, dil gelişimi açısından yanlış yaptığımız şeyler olup olmadığının tespitinde , neleri doğru yapabilir şeklindeki geri dönüşlerin bize fayda sağlayacağına olan inancımız.

Nihan Ketrez bizzat gelerek evimizi ziyaret etti, önce Kuzey'e denver testi yaptı daha sonra kameraya aldı ve konuşurken seslerini kayıt etti.

Bize çok güzel geri dönüşümlerde bulundu. İlk geldiğinde Kuzey anneannesi ile kitap okuyoprmuş ve elinde kitap ile kapıyı açmış bu husus çok hoşuna gitmiş, çoğu gittiği yerlerde Nihan hanımı ilk olarak salona alıyorlarmış annem ise direkt Kuzey'in odasına almış  ve doğru olanın bu olduğunu söylüyor Nihan Hanım, Tabi ki aneanemizin Kuzey ile ileitşiminide çok beğendi ve dil gelişimini çok iyi seviyede buldu ( maşallah diyelim)  ( tabiki anneannemiz eğitimci)

Bilim, bilime destek deyince herkesin kafasında türlü türlü soru işaretleri geçiyor bu olayı pek çok arkadaşıma anlattığımda garipsedi, aman çocuğa bişey içerirler sakın verme,  aman kandırıyor olabilirler başka biri gelir size bişey sıkar bayılırsınız.

Bu şekilde yaklaşırsak nasıl uygar seviyeye ulaşabilceğiz, Şu an 76 çocuk üzerinde proje yürütüyorlarmış ancak Nihan Hanım benim duyduğum bu sözleri duyduğunu ve çok zor bu sayıya ulaştıklarını söylüyor.

Hiç yorum yok:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Related Posts with Thumbnails