AŞKSIN SEN

AŞKSIN SEN

22 Nisan 2016 Cuma

DEVRİM ÜLKESİ KÜBA



KÜBA KÜBA KÜBA 



Devrimin, Dansın, Mutlu İnsanların ülkesi....

Önce hayal etmeli insan, olacağına inanmalı ki bir bakmışsın Alice gibi harikalar diyarındasın...

UNESCO araştırmasına göre Dünya üzerinde en çok görülmek istenen ülke ..

ALACALI TÜY SORGUÇLAR 
Kadehte nasıl 
Altın kabarcıkla 
Fıkırdarsa ruhu 
Saydam şarabın; 

Denizde nasıl 
Beyaz bir sırt gibi eğmeçlenerek 
Köpürür, 
Sonra yatışırsa dalga; 

Ovada nasıl 
Hoplayıp zıplarsa taylar 
Oynayarak ve ışıldayarak 
Sabahları; 
Kah ansızın kişneyerek 
Kah dörtnala fırlayarak 
Salarak gür yelelerini 
Rüzgara; 

İşte öyle 
Fıkırdıyor bende de düşünceler, 
Sokuluyorlar ayaklarına senin 
Altın köpükler benzeri; 
Ya da uysalca 
Baş eğiyorlar oğlum 
Önünde senin 
Alacalı tüy sorguçlar gibi. 


Jose MARTI

Çeviren : Ataol BEHRAMOĞLU

Bizde böyle başladık önce hayal ettik, sonra kendimizi uçağın içinde bulduk. Jose Marti Küba Dostluk Derneği'nin düzenlediği geziye dahil olduk. Eğer devrimi hissetmek, vatandaşlar ile sohbet etmek, Küba' yı yaşamak istiyorsanız bence en doğru tercih Dostluk Derneği..öğle yemeği, akşam yemeği nerede nasıl yiyeceğiz derdiniz yok hepsi  tur fiyatı içinde ve güzel bir şekilde organize edilmiş. 

Küba'da yaz mevsimi çok sıcak biz bu nedenle Ocak ayında gitmeyi tercih ettik, önce hafif bir rüzgar sonra fırtına eşliğinde bir mevsimi yaşıyorsunuz. Eğer Ocak ayında gidecekseniz, anlık bastıran şiddetli yağmurları dikkate alınız.


Uçaktan indiğiniz andan itibaren, sanki uçak ile değilde zaman makinesi ile 1960 lara yolculuk yapmış gibi hissediyorsunuz.İlk işiniz döviz bürosuna giderek, EURO yu CUC'a çevirmek olsun.  Nakit para ile gidin, kredi kartlarına güvenmeyin. 

İnternet; sadece bazı cafeler de ve otellerde var. Bunun içinde o otelden kontör benzeri kartlar satın alıyorsunuz ve orada ki şifre ile kotanız kadar internet kullanabiliyorsunuz. 

Ülkede ambargonun izleri hissediliyor. Bu neden  tuvalet kağıdı, sabun sıkıntısı var. Mutlaka yanınızda bulundurun.  


Gelelim para birimine; Küba'da iki tür para birimi var. Birincisi  vatandaşların kullandığı para birimi peso,diğeri turistlerin kullandığı para birimi CUC , 1 CUC yaklaşık 1 Euroya denk geliyor. peso kullanabilecek olsanız tüm ülkeyi bedava bile gezebilirsiniz. 

BAŞKENT HAVANA;



Plaza de la Catedral ( katedral meydanı) 

Plaza de armas( Küba'nın en geniş meydanı 17. yyda Küba'nın İdari merkezi olarak inşa eidlmiş) 

Malecon( kafeler, barlar, restoranlar, müzik grupları ile size merhaba diyor) 

Plaza de la Revolucion ( Kübalılar için çok önemli isim olan Jose Marti'nin anıtının olduğu DSevrim meydanını mutlaka görün, sürekli yanan Devrim ateşini de) 

Museo de la Revolucion ( Che, Fidel, Camilo  ve tabi ki devrimi anlatan müze, kesinlikle görmelisiniz, ) 

Eski Havana’da bir çok yerde hummalı bir restorasyon var. Okuduğuma göre bu bölgenin restorasyonu için Unesco 160 milyon dolar destekte bulunmuş. 

Meydana çıkan sokaklardan birinde Hemingway’in  meşhur ettiği ardından Fidel Castro,Che Guevara,Nat King Cole,Salvodor Allende,Nicolas Guillen,Harry Belafonte gibi bir çok ünlünün masalarını aşındırdığı bar La Bodequita del Medio bugün turistlerin  uğrak yeri. Bizde bu geleneği bozmadık.

SANTA CLARA
Che'nin anıt mezarının olduğu küba kasabası.



VAREDORA

 Buraya geldiğinizde, havana'dan farklı bir yapı sizi karşılıyor. Bölge tamamen turistlerle dolu, . Küba'nın en güzel deniz ve kumu da burada.

TRİNİDAD





Şehrin adı ( baba-oğul-kutsal ruh) anlamına gelmektedir. Trinidad renkli evleri dar sokakları ile muhteşem. Vatandaş evlerini turizme açmış ve konaklamalar bu şirin temiz evlerde yapılıyor. Kent UNESCO tarafından Dünya Kültür mirası edilmiş.

Sokak arasında bir yere giriyoruz, sanat ile ilgilenen gençler için devlet tarafından kurulmuş enstitü benzeri bir yer, gençler burada sosyalleşiyorlar sanat ile ilgileniyorlar. Burada müthiş bir müzik ziyafeti aldıktan sonra, sergi geziyoruz.



Küba bize göre tabi farklı bir yer her yönüyle, eğitim, sağlık hizmeti her şey eşit, çocukların öğlen yiyecekleri sandviç dahi, okul ihtiyaçları yanında devlet tarafından karşılanıyor. Yine halkın zorunlu gıda ihtiyaçları da devlet tarafından karşılanıyor. Bu nedenle Eğitim ve Sağlık alanında çok ilerideler. 

Bugün Küba’da birçok şeyin yokluğu çekilmesine rağmen özellikle sağlık branşından övgüyle söz ediliyor. Uyuşturuculara veda etmek isteyen dünyaca ünlü Arjantinli futbol yıldızı Diego Maradona, estetik yaptırmak isteyen Hollywood yıldızları, kanser tedavisi yaptırmak isteyen Latin Amerikalı devlet başkanları, hepsi Küba’yı tercih ediyor. Bizde nedir bu durum diye  sağlık kuruluşuna gittik aynı zamanda çok ünlü bir doktor ile sohbet etme fırsatını yakaladık. 

Küba’da doktorlar hastalarını yakından tanıma fırsatı buluyor, çünkü onları evlerinde ziyaret edebiliyorlar. Küba sağlık sistemi her mahalleye bir ya da birden fazla ev doktoru tayin ediyor ve bunlar onlarca yıl boyunca hep o mahallenin insanlarının sağlığından sorumlu oluyor. Bunların üzerinde ise poliklinik denilen yapılanmalar var. Akciğer kanseri, şeker hastalığı, Vitiligo ile ilgili çok önemli gelişmeler kaydetmişler. Dünyadaki 189 ülke arasında, sağlık ölçütleri en iyi olan ilk 30 ülkeden biri olan Küba, Latin Amerika ve Karayipler Bölgesi’ nde en iyi durumdaki ülkedir. 

YEMEK : yemek konusunda sorun yaşamazsınız, meyve, et,tavuk, deniz ürünleri her şey var. Birde bunlar "organik" , unuttuğumuz tatlar. Cuban pina colada içmeden dönmeyin. 


EĞLENCE:
Küba'da her daim eğlence var. Şarkı söyleyenler,dans edenler, eller havaya modu sürekli devam ediyor. Bir arkadaşımızın önerisi ile Havana'da en iyi yerlerden biri denilen La Guarıda'ya gittik. pek çok hollywood starının olduğu yer, gayet eğlenceli ve yemekleri leziz.İyi ki gitmişiz.  Ancak önceden mutlaka rezervasyon yaptırınız.




 
MUZ KIZARTMASI FAVORİ 




















Hiç yorum yok:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Related Posts with Thumbnails