![]() |
BU RESMİ GÖREN ZATEN EMMEZ:))) |
Kuzey, koyu bir emzik fanatiği değildi, sadece uyurken emziği kullanıyordu. Uyanınca ben hemen emziği ortalıktan kaldırdım, oda istemedi.
Ama 27 aylık olduğu dönemde artık bıraktırmanın zamanı gelmiştir dedim. Doktorumuz sütten keser gibi bıraktıracaksınız birden yok olacak dedi, çevremden emziğin ucunun kesilerek bıraktırıldığı gibi söylemler olsa da doktorumuz bunu doğru bulmadığını söylemişti.
Emzik aslında çocukları çok rahatlatan bir şey, ancak
**emzik kullanımının ve emme alışkanlığının iki yaşından sonra devam etmesi, çocukların anneye olan bağımlılıklarını artırır ve özgüveni eksik çocuklar yetişmesine neden olur.
**iki yaşından sonra devam eden emme alışkanlığı, dişlerin yer değiştirmesine ve üst dişlerin öne, alt dişlerin arkaya çekilerek
aralarında açıklıklar meydana gelmesine neden olur. Bu dönemde
bıraktırılabilirse bu açıklıklar kapanır. Ancak 3,5 yaşından sonra meydana gelen
açıklıklar kalıcı hale gelebilir.
- 3-4 yaşlarına kadar emzik emen çocuklarda v tipi üst çene (üst çene darlığı) ve dolayısı ile yüz yapısında bozulma meydana gelebilir.
- 4 yaş civarına kadar emzik emmeye devam eden çocuklarda kulak ve burun hastalıkları daha sık gözlenir.
- 3-4 yaşlarına kadar emzik emen çocuklarda v tipi üst çene (üst çene darlığı) ve dolayısı ile yüz yapısında bozulma meydana gelebilir.
- 4 yaş civarına kadar emzik emmeye devam eden çocuklarda kulak ve burun hastalıkları daha sık gözlenir.
şeklinde yorumları okuyunca, nasıl bıraktıracaktım. "el-ağız-ayak hastalığı" döneminde Kuzey'in ağzının içinde oluşan yaralar nedeniyle Kuzey, emziği ağzına alamayınca bunu bir fırsat kabul edip emziği ortadan kaldırdım.
Neler mi yaşadım:aslında zorlu bir dönem olmadı yani mızıklanmadı, ağlamadı,emzik diye tuttrumadı bugün beş gün oldu ve ilk defa bu sabah emziği sordu ancak uykuya dalmakta inanılmaz bir problem yaşıyoruz,uyku zamanlarımız tam bir kabus ,ağlıyor, huysuzlaşıyır, 21.30 da uyutmaya başlıyorum saat 23.00 anca dalıyor . Öğlenleri de uykuya dalması bir, bir buçuk saat süre alıyor. Tabi ağzında emzik olmadığı için diline vuruyor,uyuyana kadar durmadan konuşuyor
" ...ouz abim neyde, biz payka gittik, üç, döt, beş atı, yedi, kokuz, ........kammonum neyde, kaysı yiycem, üç, döt, beş atı, yedi, kokuz"
Bu arada yavru kuş artık tamamen bizimle sohbet ediyor ( maşallaaah diyelim ) ve inanılmaz keyifli oluyor;
-anne viyapoyta (viaport) didelim.
-baba yanıyom kıyimayı ( klima) aç
-baba teyledim kyimayı (klima) kapat
- anne ben buyadan kaydım ve düştüm
-poşedin içinde nee vay
Emzik bıraktırma süreci ile ilgili aşağıdaki bilgiller faydalı olabilir ; www.hekimce.comEğer bebeğiniz emziği bırakmak istemiyorsa bir takım önlemler almak gerekir:
- Öncelikle emzik emme süresi mümkün olduğunca kısıtlanmalı, emzik kesinlikle şeker, reçel vs gibi şeylere batırılmamalıdır.
- Emzik emmek istediğinde sevdiği bir sebze meyve verilerek onunla oyalanması sağlanmalıdır. Bu tür şeyleri de yerken tek başına bırakılmamalı, emmesi önlenmelidir.
- Ayrıca emziği emmediği durumlarda mükafatlandırılarak (sözle veya hediye ile veya bak büyüdün işte gibi sözlerle...) teşvik edilmelidir.
- Anne ve babanın en çok dikkat etmesi gereken nokta; bebekleri gergin, sinirli ve huysuzken emziği onu susturmak için tek çare olarak görmemektir. Ağlayan bebeği susturmak için önce tatlılıkla yaklaşarak sakinleştirmeye çalışmak gerekir.
- Daha büyükçe çocuğunuza, bazı karşılaştırmalar yaparak, yuvada başka hiç kimsede emzik olmadığını anlatabilirsiniz: Ama sakın onu utandırmayın; yuvaya emziksiz gitmeyi bir oyunmuş, yeni bir deneymiş gibi görmesine gayret edin.
- Böylece çocuğunuzun gün geçtikçe emziğe yalnızca yatma saatlerinde gereksinme duyacağı, daha sonra da hiç duymayacağı bir noktaya erişirsiniz.